Du er her: 

Bladet i bogen sig vender

5. maj-stenen ved Osted Fri- og Efterskole.

Bladet i verden sig vender, som lykkespil, under usynlige hænder, som Gud det vil. Bladet, som Herren det ville, vendte sig tit, når det gik Danmark ilde, vendte sig blidt.

Når vi i år kan fejre 100-året for Genforeningen og 75-året forbefrielsen, så sker det på et bagtæppe af krige, død og ødelæggelse.Op mod 30.000 sønderjyder deltog i 1. Verdenskrig på tyskside. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, ogdet betød, at unge danske mænd i regionen måtte gøre tjeneste ikejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke varderes.

Under 2. Verdenskrig blev mere end 6.000 danskere deporteret til kz-lejr i Tyskland. Deportationerne startede den 1. oktober 1943, umiddelbart efter den danske regering var gået af. Først jøderne og kommunisterne, derefter modstandsfolk, kriminelle, såkaldte ’asociale’ og politifolk.

Både 1. og 2. Verdenskrig er så voldsomme og ødelæggende og ufattelige for os nu, hvor vi oplever at leve i den længste periode uden krig på dansk grund nogensinde.

Der er rigtig mange grunde til at markere de to jubilæer. Standse op, huske, fortælle og mindes de ofre og lidelser, der ramte så mange.

Det er også en anledning til at se og forstå og indse, hvad der kom ud af krigens kaos. Det som skete, da »Bladet i bogen sig vender«. »Genforeningen i 1920 blev en af de allerstørste og mest glædelige begivenheder i Danmarkshistorien,« som historikeren Hans Schultz Hansen siger.

Med Genforeningen blev Danmark for første gang en nationalstat. Der blev overensstemmelse mellem den danske stat og det danske folk. Det moderne Danmark, som vi kender det i dag, geografisk og folkeligt blev skabt. Derfor er Genforeningen med til at præge os og definere, hvem vi er som danske. Grænselandet i dag og Genforeningen er blevet et forbillede for hele verden til inspiration for andre grænseegne, der er præget af konflikt.

Ud af 2. Verdenskrigs rædsler kom også noget nyt. De Forenede Nationer blev grundlagt 24. oktober 1945. Som det hedder i indledningen til FNs formål: »Vi folkene i De Forenede Nationer er besluttet på at redde efterfølgende generationer fra krigens svøbe, som to gange i vores levetid har bragt ufattelige lidelser til menneskeheden, og vi bekræfter troen på grundlæggende menneskerettigheder.« Vi har god grund til også at fejre og holde fast i det som »vendte «, som kom ud af de to verdenskrige.

Genforeningen handler om nye grænser og nye muligheder.

Tekst Christian Balslev-Olesen

Del dette: