Højskoleaftner

To højskoleaftner om mennesket mellem støv og ånd

Grundtvig bruger udtrykket om mennesket, at det er ”et guddommeligt eksperiment af støv og ånd.” Betydningen er, at mennesket er mere og andet end det, det kan sige sig selv. Men er der en nødvendig sammenhæng? Mange ville i dag mene, at vi med forstanden kan komme langt uden ånd. Alligevel har vi I Danmark haft tradition for, at der skulle være plads også til ånd og åndsfrihed. Men hvordan står det til i dag? Er der plads til ånd i dagens Danmark? Eller er der igen brug for at skabe pladsen? Højskoleaftnerne foregår på Osted Fri- og Efterskole kl. 19.30. Efter foredraget vil der være kaffe og debat. Prisen for både foredrag og kaffe og kage er 80 kr. Corona-hensyn: I tilfælde af ændrede restriktioner i forhold til Covid-19, kan foredragene være flyttet til en anden lokation eller aflyst. Så hold venligst øje med hjemmesiden.

 

Onsdag den 27. januar kl. 19.30 -  Hvad er farligt?

Sådan spørger Daniel Toft Jacobsen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, og Ingrid Ank leder af Grundtvig Akademiet på Vartov, der sammen er aktuelle med bogen ’At være demokrat er ikke at være bange’ (Forlaget Klim). I dag er der flere politiske stemmer i at tale om ’tryghed’ end om ’frihed’. Regeringen har i efteråret 2019 lanceret en såkaldt ’tryghedspakke.’ Men spørgsmålet er, om verden og Danmark overhovedet er blevet farligere at leve i, eller om der efterhånden kunne være brug for en ’frihedspakke’? Og i forhold til corona-krisen kunne man også spørge: Hvilke perspektiver på tryghed og frihed sundhedsdagsordenen giver? Deltag i en debataften om åndsfrihed, hvor tryghed og frihed bliver vendt, drejet og diskuteret, og hvor du selv bliver udfordret til at tage stilling til en række aktuelle dilemmaer. Højskoleaftenen foregår den 27. januar kl. 19.30 på Osted Fri- og Efterskole

Mandag den 22. marts kl. 19.30 -  Coronakrisen kalder teologer og filosoffer til kamp

Professor emeritus, dr. phil. Ove Kaj Pedersen er en af landets mest indflydelsesrigeste politologer og ekspert i forholdet mellem økonomi og samfund. I bogen Konkurrencestaten fra 2011 gav han et portræt af det danske samfund under globaliseringens nye vilkår, hvor nationerne må leve i en kamp om kompetencer. Med Corona-pandemien har det vist sig nødvendigt også at lade ånden råde. I en situation, hvor politikerne træffer vidtrækkende beslutninger, og hvor politologer indtager en central rolle i samfundsdebatten, må teologer og filosoffer også melde sig på banen. For sundhedsmæssige, samfundsøkonomiske og politiske valg har alle en etisk kerne. Til foredraget udfolder Ove Kaj Pedersen den pointe, som vi allerede har taget hul på i interviewet på side 6-7. Efter foredraget vil det være mulighed for debat. Højskoleaftenen foregår den 22 marts kl. 19.30 på Osted Fri- og Efterskole.